Enterijer i dekoracija

08. Januar 2010.

Kuhinjski pult umesto šanka

Izvor : Blic / Autor : Ana Popović [www.enterijer.rs]

 

Ukoliko je vaš dnevni boravak spojen sa kuhinjom ili trpezarijom i želite vizuelno da povećate prostor, kuhinjsko ostrvo ili kuhinjski pult je odlično rešenje.

Kuhinjski šankovi su već duže vreme postali prevaziđeni i predvidljivi elementi. Često ničemu ne služe, a stvaraju vizuelnu i fizičku barijeru. Ako se dvoumite između kuhinjskog šanka ili ostrva evo nekoliko argumenata koji idu u prilog kuhinjskom ostrvu.

Kuhinjsko ostrvo je vrlo praktičan element kojem možete prići sa svih strana za razliku od kuhinjskog šanka koji je s jedne ili dve strane ugrađen u zid. Ostrvo je slobodno i samostojeće u prostoru tako da veličina može da varira shodno slobodnom prostoru koji imate. Takođe kuhinjsko ostrvo otvara pogled ka dnevnoj sobi ili trpezariji s kojom je povezana. Vizuelno povećava površinu kuhinje jer ne postoji ozidani element koji pravi fizičku granicu između ta dva prostora.

Za razliku od kuhinjskog šanka pruža vam mogućnost da vam kao takav element više služi svrsi i da ga prilagodite sebi i vašim potrebama u kuhinji. Ideja ima raznih i vrlo praktičnih. Kuhinjsko ostrvo ne mora biti fiksno i može se na točkićima pomerati gde vam ogovara i na taj način olakšati vam boravak u kuhinji. Može biti rasklopivo, sa ugradnim kuhinjskim elementima (šporet, sudopera, frižider) ili vam može više služiti kao element za odlaganje namirnica i posuđa sa otvorenim ili ugradnim policama unutar elementa. Uz sve to može imati prepuštenu ploču i služiti vam kao sto za obedovanje ili nalikovati više stolu nego kuhinjskom elementu.

S obzirom da niste ograničeni u prostoru zidom koji u ovom slučaju ne postoji, ostrvo može imati različite oblike: pravolinijski, kružni, polikružni, nepravilni oblik...Ostrvo možete apsolutno prilagoditi i ukrojiti vašem prostoru i postići dobru i originalnu interakciju sa ostatkom prostorije.

Ana Popović, dipl. inž. arh.

[www.enterijer.rs]

 


Komentari: 0 Pogledajte komentare | Posalji komentar

arhiva