Enterijer i dekoracija

08. April 2011.

URADI SAM : restauracija starog nameštaja

Autor : Vanja N.

 

Moj predlog je uvek bela boja. Ona će u kombinaciji sa nekom tapetom ili dekorativnim papirom u odgovarajućoj boji, biti fenomenalan potez. Videćete i na primerima - bela boja, definitivno unosi svežinu koja ce potpuno promeniti vaš životni prostor.

Ako imate želju da promenite prostor u kom živite, a nemate uslove za kupovinu novog nameštaja, kupite boju za drvo, četke, šmirglu, lepak,  možda neku dekorativnu tapetu i odvojite jedan vikend za radove. Ne morate biti majstor ili slikar da obavite ovaj posao kako treba. Pratite listu zadataka i sve može postati prava zabava.

Krenimo od početka. Pripremite prostoriju, terasu, dvorište za radove. Prostrite stare novine, alat, lepkove, boje, šmirglu i možete početi. Bilo koji komad nameštaja da uzmete, prvo ga rastavite na delove.

Izvadite fioke, skinite vrata, išmirglajte frontalne delove. Oni su najbitniji, jer su naravno na "udaru". Ako je drvo očuvano, možda nećete ni morati da se mučite oko šmirglanja. Sledeća stavka je farbanje. Trebalo bi da vodite računa jedino o potezima - da budu nekako paralelni. Ima ljudi koji vole neuredno prefarbavanja jer se i na taj način postize određeni rustičan izgled. Videćete i sami šta postižete i šta želite dok budete farbali.

Onda ide sušenje. Sušenje je naravno jedan od najdosadnijih delova restauracije. Proces traje koliko piše na uputstvu za upotrebu. Ako ste odlučili da ne farbate unutrašnjost (ormara, komode) možete da ga prelepite nekom tapetom ili ga ostavite neofarbanog, ukoliko vam to nije bitno. Naravno da će sve izgledati bolje ako se potrudite oko svakog detalja. Opet izbor je vaš.

Komode sa policama, mogu izgledati zanimljivo ako zadnja strana bude prelepljena tapetom. Za sve ove predloge imaćete primere u galeriji. Takođe, umesto da farbate fioku, njen frontalni deo možete oblepiti dekorativnim papirom, tapetom ... Ako radite nameštaj za jednu prostoriju, lepo izgleda ako ponegde "provučete" taj detalj, od police, preko komode, vrata ormara ili kutije.

Ako ste radili sa nameštajem koji je stariji, pregledajte stranice. Da li treba da se zategnu šrafovi ili zamene novim. Možete kupiti i nove okove i ručice.  Slike u galeriji će vas to dodatno inspirisati.

Sve ovo važi i za restauraciju kuhinje. Isto primenite na trpezarijskom stolu, kuhinjskim delovima, stolicama. Ako stavite nove šarene jastučiće za sedenje, cela kuhinja će zasijati.

 

www.rebalkan.com/Ideje+u+slikama/3593/Stari+-+novi+namestaj.shtml

 

 

  


Komentari: 0 Pogledajte komentare | Posalji komentar

arhiva