Vesti

13. April 2011.

Odluka o komunalnom redu u Beogradu

Izvor : Blic / Autor : Lana Gedošević / 13. 04. 2011. / Foto: S. Maričić, Z.Raš

 

[BEOGRAD] Kazna do 20.000 dinara ako klima kaplje na ulicu : Od pre dva dana i formalno svako u gradu zna šta je njegova obaveza kada je u pitanju komunalni red.

Tako su stanari zgrada dužni da održavaju zgrade u kojima žive, kao i površine oko njih, a isto važi i za poslovne objekte, odnosno njihove korisnike. Gradska preduzeća moraju da brinu o tome da svi otvori na kolovozima i trotoarima budu pokriveni poklopcima i rešetkama, dok je obaveza vlasnika stovarišta, skladišta otpadnog materijala i auto-otpada da te parcele ograde tako da se ne vidi unutrašnjost.

Gotovo sa sušenjem veša pred svima Gotovo sa sušenjem veša pred svima
Ovaj propis koji do sada nije postojao kao celina usvojila je gradska skupština.

- Odlukom je pokriven ceo grad i svako je dobio svoju dužnost u održavanju komunalnog reda. Sada se tačno zna ko o čemu vodi računa, ali i ko ima pravo da piše kazne - rekao je pre dva dana Goran Aleksić, član Gradskog veća, istakavši da je Odluka o opštem uređenju grada doneta pre više od 20 godina (1987), da je više puta menjana, da nije usklađivana sa zakonima koji su donošeni, zbog čega je i izrađen potpuno nov dokument.

Ona, između ostalog, propisuje kako treba održavati spoljne delove zgrade, ograde i površine oko zgrada, javne površine... Stanari zgrade dužni su da brinu o spoljnim delovima fasada, dimnjacima i krovima, olucima, terasama, balkonima, lođama i drugim spoljnim delovima zgrade. Sve ovo moraju da drže u urednom stanju, da vode računa da delovi nisu oštećeni, zaprljani, iscrtani, izlepljeni plakatima... Kada se na objektima nešto radi, dužni su da osiguraju da radovi budu kvalitetni, ali i da materijalom i bojom ne naruše ceo izgled zgrade i okoline.


Za kapljanje klima-uređaja iz firmi kazna i do milion dinara Za kapljanje klima-uređaja iz firmi kazna i do milion dinara
Predviđeno je da se fasade i kalkani zgrade mogu ukrašavati muralima, dok je držanje zelenila dozvoljeno ako posude u kojima se drže ne oštećuju zgrade i ne ugrožavaju bezbednost. Na delovima zgrade koji gledaju na ulice ili trgove zabranjeno je vidno sušiti veš, odlagati stvari koje narušavaju spoljni izgled... Vlasnici i korisnici zgrade dužni su da održavaju i površine oko njih, popravljaju i zamenjuju oštećene delove ograde, čiste, kose travu, održavaju staze.

Odluka o komunalnom redu propisuje i da pasaži i prostor ispred ulaza u zgradu moraju biti osvetljeni, da izlog poslovnog prostora u zgradi i vitrine za izlaganje robe budu uredni, čisti i aranžirani. Zabranjeno je izvan izloga izlagati robu (na vratima, prozorima, okvirima izloga...).

Klima-uređaji, antene i gromobrani mogu se postavljati na spoljne delove zgrade, pod uslovom da je ne oštećuju. Klima se postavlja tako da se kondenzat ne sliva na spoljne delove, susedne zgrade ili na javne površine, dok je za zgrade pod zaštitom potrebna saglasnost za postavljanje klima-uređanja.

Gradska preduzeća brinu o površinama poput kolovoza, trotoara, biciklističkih staza, parkova, drvoreda... Sve one moraju da budu čiste i uredne, što podrazumeva i uklanjanje ostataka mulja, maziva, žvakaćih guma... Popisano je kao njihova obaveza i čišćenje snega, ali i vođenje računa o poklopcima i šahtovima, koji ne smeju da klizaju, moraju da budu obezbeđeni i, ako se nalaze na kolovozu, moraju da imaju uložak protiv buke. Odluka predviđa i da se vlasnik stara o urednom stanju neizgrađenog zemljišta, gde trava ne sme da pređe 20 centimetara, uz obavezu uklanjanja korova, otpada, orezivanja šiblja... Ako se neki radovi izvode na zgradi koja je pod zaštitom, prekrivač za skele mora biti oslikan izgledom fasade tog objekta, i to u razmeri 1:1. Na koji način i građani i preduzeća ispunjavaju svoje obaveze, što će kontrolisati komunalna policija i inspekcija.Vlasnici i korisnici zgrade dužni su da održavaju i površine oko njih, popravljaju i zamenjuju oštećene delove ograde, čiste, kose travu, održavaju staze...

 

Prekršaji i kazne

Od 5.000 do 20.000 dinara

    * Spoljni deo zgrade nije uredan
    * Pasaž ili prolaz ispred ulaza nije osvetljen
    * Nebriga o površini oko zgrade
    * Kapljanje klime
    * Neuklanjanje snega i ledenica

Od 50.000 do milion dinara

    * Neosvetljen podzemni pešački prelaz
    * Nepostavljanje i neodržavanje korpi i đubrijera
    * Izlaganje robe van poslovnog prostora
    * Neodržavanje javnih česmi i fontana
    * Neodržavanje gradilišta i skela

Napomena: Primeri prekršaja. Neke kazne plaćaju pojedinci, a neke pravna lica

Spomenici za tri srpska velikana

Gradski parlament juče je imenovao pojedine ulice na četiri beogradske opštine, a usvojena je i Odluka o podizanju spomen-obeležja Lazi Kostiću, Stevanu Raičkoviću i Milutinu Milankoviću.

- Ulice koje su imenovane do sada imale su privremene katastarske nazive, poput prvi deo, prvi prilaz i slično. Na Paliluli, tačnije u Borči, 14 ulica je dobilo nazive, a na Voždovcu jedna. Na Savskom vencu, Ulici Baje Pivljanina treći deo, u Lisičjem potoku, određen je naziv Diane Budisavljević, žene koja je iz ustaških logora spasla više od 12.000 dece. U Novom Beogradu nazive je dobilo 85 ulica, od kojih će se jadna zvati Japanska, koja je druga paralelna sa Ulicom Jurija Gagarina, prema Bežaniji - rekao je predsednik Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Slobodan Stanimirović.

Prema njegovim rečima, plato ispred Pravnog fakulteta poneće ime Slobodana Jovanovića. Spomenik Lazi Kostiću biće postavljen na Kalemegdanu (SANU će finansirati izlivanje biste), gde će takođe biti i spomenik Stevanu Raičkoviću, dok će spomenik Milutinu Milankoviću biti podignut u parku na Vračaru, koji takođe nosi njegovo ime.

Skupština grada odlučila je i da sve žene koje borave u Sigurnoj kući u prestonici, a prijavljene su na adresu u Beogradu, u narednih 12 meseci dobijaju mesečnu pomoć od 11.000 dinara. Žene s jednim detetom dobijaće 16.000, s dvoje dece 21.000, a s troje i više dece 26.000 dinara. Juče je odlučeno i da restoran „Jezero” na Adi Ciganliji bude pripojen JP „Ada Ciganlija”.

 

[www.blic.rs]

 

 


Komentari: 0 Pogledajte komentare | Posalji komentar

arhiva