Zelena gradnja i ekologija

13. Avgust 2008.

Cvetna oaza

 

Napravite od svoje terase mesto na kom cete uživati tokom letnjih vrucina. Basta veselih boja na terasi ili lodji ucinice da vas stan dobije svoju oazu mira i odmora, a fasada zgrade takode ce biti ulepsana.

Ukoliko jos niste poceli da gajite cvece, maj je pravo vreme da svratite do cvecare i izaberete boje i oblike koji vam se dopadaju, a uklapaju se u izgled i velicinu vase terase.

Za balkone su namenjene biljke koje ne rastu visoko i koje nemaju duboko korenje, jer moraju da rastu u ogranicenom prostoru.

Klasicno balkonsko cvece su petunije, pelergonije, begonije i fuksije, kao i razlicite loze. To su jednogodisnje, dvogodisnje ili visegodisnje biljke koje, ako se pravilno uzgajaju, mogu dugo da cvetaju.

Pored klasicnog cveca, u novi trend spada gajenje vrtnog cveca na terasi, ali i gajenje divljeg cveca, zacina, žbunja ili povrca. Osim u saksijama, ove biljke možete da uzgajate i u loncima. Biljke koje se "cuvaju" u velikim loncima su grmovi, zacini poput lavande i ruzmarina ili trave kao sto su papirus i bambus.

Kada izaberete pravu biljku za svoju terasu, morate da povedete racuna o njihovoj nezi. Mali broj biljaka može da podnese direktno sunce. Cvetajuce biljke vise vole severoistok ili severozapad, odnosno da imaju puno svetlosti, ali da ne budu direktno izložene suncu.

Zalivajte ih svakodnevno, a za vreme toplih i suncanih dana i dva puta dnevno. Biljke na terasama, krovovima, prozorima treba zalivati ujutru i uvece. Precvetale cvetove uklonite da bi se formirali novi, a biljku jednom nedeljno prihranjujte.

Viseci vrt

Redjanje saksija na podu ili po ivici terase uobicajen je nacin ukrasavanja. Monotoniju možete da razbijete ako saksije postavite da vise sa bocnog zida ili plafona. Sa kuke na plafonu spustite visecu saksiju pricvrscenu lancicem ili upletenim kanapom. U cvecarama se možete snabdeti posebnim dekorativnim biljkama za terase koje se sade u visecim saksijama.

Odaberite asparagus, brsljan, visece begonije ili razlicite lozice petunije. U zavisnosti od velicine terase ambijent upotpunite garniturom za sedenje, ljuljaskom ili rostiljem. Lode izložene suncu zastitite tendama.

Izvor: www.press.co.yu


Komentari: 0 Pogledajte komentare | Posalji komentar

arhiva