Enterijer i dekoracija

22. Septembar 2008.

Orijent u domu

Izvor : nezavisnenovine

 

Zatamnjeni prozori, ornamenti, niski stočići i sjajni jastučići, maslinastozeleni zidovi... Sve su to elementi živopisnog sveta Orijenta. Kod nas se orijentalni stil odnosi prvenstveno na kulture bliskoistočnih, srednjoistočnih i dalekoistočnih država. Sam termin dolazi od latinske reči "oriens", što znači "sunce izlazi na istoku" i suprotan je terminu "occident", što opisuje zapadni svet. Pod orijentalne, spadaju i zemlje Dalekog istoka kao što su Kina, Japan i druge.

Izbor biljaka

Duh Dalekog istoka u vašem domu najbolje ćete oživeti kroz bonsai. Ova minijaturna stabla mogu da žive i preko 100 godina.


Naravno, ovakvi primerci su prava retkost jer je potrebno mnogo truda i umeća da se dobije takvo malo umetničko delo.Drvo i posuda u kojoj drvo treba da raste čine harmoničnu celinu u kojoj se oblik, boja i tekstura međusobno nadopunjuju. Nije dovoljno samo posaditi drvo u saksiju i sve ostalo prepustiti prirodi jer rezultat neće ličiti na drvo i brzo će uvenuti. Potrebno je u početku ukloniti sve suvišne grančice i dobijeni oblik održavati stalnim orezivanjem. Vremenom dobijate patuljasto drvo koje izgleda kao ono u prirodnoj veličini. Visina drveta može da varira, pa u zavisnosti od toga postoje: baby bonsai, ko bonsai, chui bonsai i dai bonsai.

Cena istočnjačkog doma

Kao što smo već pomenuli, u velikom broju kineskih šopova se mogu pronaći određeni komadi nameštaja. Uz dosta truda možda ćete uspeti i pronaći neku lepu policu od bambusa ili porcelanski ukras koji će dočarati duh Orijenta i u vašem domu.
Inače, svi unikatni predmeti koji dolaze s Istoka pored fantastičnog kvaliteta i neponovljive lepote imaju i dosta visoku cenu. Ne treba biti stručnjak pa znati da persijski tepih ili kineska vaza koštaju čitavo malo bogatstvo, jer ono što vredi to i košta.

Paravani

Tradicionalni japanski trodelni paravan ne zahtijeva nužno veliki prostor spavaće sobe. Naprotiv, upravo u malim stanovima on može da bude idealno rešenje, jer može predstavljati korisnu pregradu za sobu. Dodajte tome i orijentalni vez u crvenoj, zelenoj, zlatnoj i crnoj boji i dašak Orijenta doći će u vaš dom.

Upotreba drveta

Savremeni gradski čovek, često nesvestan oboljevanja od zračenja neprirodnih materijala, u današnje vreme ponovo postaje svestan uticaja prirode na njegov mir i zdravlje, pa samim tim više prihvata tradicionalne i zdravije proizvode.

Kako putem ishrane, zdravijeg životnog stila, povratka prirodi i domaćim eko-proizvodima, tako i u ambijentalnom smislu, sve veći broj ljudi prihvata ideju življenja ili bar odmora u drvenom, tradicionalnom objektu, modifikovanom prema modernim pogledima i stilskom ukusu modernog vremena.U ponudi je sve više ekološki orijentisanog dizajna, tako da momenat šumske čarolije u vašoj dnevnoj sobi nije nemoguć. Garniture za sedenje mogu da budu napravljene od jednostavnih drvenih grančica, a da ipak izgledaju veoma elegantno. Ukoliko ispred ovakve garniture postavite stočić čistih, jasnih linija, biće to pun pogodak. U svakom slučaju, birajte komade nameštaja koji prilikom njihove izrade proizvode što manje otpada.

Mirisi

Pre nekoliko godina i kod nas su se pojavili mirišljavi indijski štapići koji stvaraju posebnu atmosferu u svakom domu. Ipak, vodite računa da ne sedite blizu upaljenog indijskog štapića jer je miris tako težak da bi se moglo dogoditi da vas zaboli glava.
Kao sigurniju varijantu odaberite mirisne sveće ili ulja. Upozoravamo vas takođe da štapiće ili sveće ne ostavljate upaljene bez kontrole.

Strane: 1 2

Predhodna


Komentari: 0 Pogledajte komentare | Posalji komentar

arhiva